Lyhyt historia:

Edellinen merkintä toko-kilpailukirjassa on 1.7.2008, jolloin saatiin Imatralta II-tulos. Aika pian sen jälkeen jäin odottamaan Ronjaa ja Johanna siirtyi Ässän puikkoihin agiareenoille. Toko jäi, kun pari treenasi ahkerasti agia ja kisailikin.

Viimeisin minkään lajin kisadebyytti Ässällä on ollut 2009 syksyllä agilityn kaupunkiottelussa. Sen jälkeen alkoi ensin selkä vaivata, sitten joulun aikaan meni polvesta ristiside joka jouduttiin leikkaamaan. Agiura oli ohi. Aloin miettiä, josko siitä kuitenkin vielä tokokoira tulisi, mutta pitkään näytti huonolta, kun Ässä vielä alkukesästäkin ontui ihan selvästi. Enhän voisi ontuvaa koiraa vielä tokokehäänkään...

Joku reilu kuukausi sitten olin ystäväni Mirkan luona kyläilemässä ja tuli puhetta tokoilustakin. Hän sitten sanoi, että heidän seuransa kokeessa olisi vielä voittajaluokassa tilaa ja sitten oikeastaan minulta suuremmin kyselemättä ilmoitti meidän kokeeseen... Kun yritin vastustalla, että se ehkä ontuu, niin mulle vaan ilmoitettiin, että no perut sitten jos siltä näyttää. :D Mikäs siinä sitten auttoi! Tulipahan ainakin edes silloin tällöin vähän kokeiltua, että vieläkö se koira muistaa tokoilusta mitään... Muistihan se - paremmin kuin minä!

Tänään se totuuden hetki sitten oli. Treenata ei ehditty hääjärjestelyjen, töiden aloituksen yms. takia kuin muutaman kerran. Itse asiassa meinasi jäädä menemättä koko kokeeseen ensin siksi, että olin merkannut omaan kalenteriini että koe on sunnuntaina, kun se oli jo lauantaina. (Onneksi korvaamaton henkilökohtainen avustajani Johanna valaisi asian tilaa perjantaina töissä...) Sitten, kun hyvissä ajoin perjantai-iltana aloin etsiä Ässän rokotustodistuksia ja rekkareita, en niitä löytänyt mistään. Tulipahan vaatehuone, muutama laatikko ja osa autotalliakin siivottua... Mutta papereita ei vaan löydy! Aamulla sitten ehdin jo soittaa koepaikalle ja anella lupaa osallistua silti. Lupa heltisikin, kiitos joustavien toimihenkilöiden. :) Mutta sittenpä toki löytyivät jo paperitkin - olivat hyvässä tallessa Johannalla, agikisojen jäljiltä! :D

Kaiken tämän jälkeen ehdittiin sitten hyvissä ajoin lauantaiaamuna koepaikalle, mutta jännittämään ei kyllä ehtinyt!

Ja näinhän se meni:

Paikallamakuu 9


Tämä oli vasta viimeisenä liikkeenä. Me oltiin luokan viimeinen pari, joten omien liikkeiden jälkeen saatiin Ässän kanssa käydä kehän ulkopuolella ennen paikallamakuuta. Kävin sitten palkkaamassa autolla ja sillä aikaa muut jo ehtivät kehään. Jouduttiin siis tulemaan juoksujalkaa takaisin ja Ässä vähän lämpeni hauskasta säntäilystä. -> Maahanmenossa pieni "iiiuuh" jonka jälkeen täydellinen paikallamakuu. Huonoksi onneksi tuomari vaan sattui olemaan siellä meidän päässä riviä ja kuuli inahduksen. ;) Hää oli kuitenkin kiltti eikä tiputtanut kolmea pistettä niinkuin (kuulemma) säännöissä ääntelystä sanotaan. Tyytyväinen olen kuitenkin koiran suoritukseen, paikallamakuuta on tehty viimeksi siinä edellisessä virallisessa kokeessa!

Seuraaminen 7
Mun mielestä Ässä seurasi itse asiassa tosi hyvin. Alussa oli vaan niiiin innostunut, että lähti liikkeelle jo mun "valmis" vastauksesta liikkeenohjaajalle ja sitten vinkaisi riemusta pari kertaa alussa + vähän häsläsi muutenkin. Loppu kuitenkin tosi hyvää seuraamista. :) Tästä on videokin, jonka näette kunhan ehdin ladata sen.


Saaaaanks mä jo taas tehdä temppuja jooko jooko jooko?!?

Istuminen seuraamisen yhteydessä 9
Seuraaminen oli kuulemma todella hyvää. :) Istui kuitenkin vinoon, mistä piste pois.

Luoksetulo 0
No eihän se nyt ehtinyt pysähtyä kun juokseminen on niin hauskaa! :D

Ruutu 0
Tämä on ainoa liike mikä todella harmittaa. Ässä meni TÄYDELLISESTI ruutuun, pysähtyi tosi särmänä käskystä, meni hienosti maahan ja ehdin jo ajatella että JESS! Ja sitten - kun minä lähdin liikkeelle, sille tuli kai joku ajatuskatko, se säntäsi ylös ja lähti mua kohti! Ärjäisin uudelleen "maahan" ja se menikin maihin samantien naamalla semmoinen "sori sori mä sekoitin" - ilme, mutta oli ehtinyt jo puoliksi ruudusta ulos. :( Kai se ehkä luuli että lähden sitä palkkaamaan tai jotain? Oli vaan reppana niin innoissaan ettei ehtiny miettiä loppuun... Lopussa vielä kauneusvirhe, kun se seuraamiseen tulossa juoksi mun ohitse ja jouduin käskyttämään uudelleen että tuli sivulle. Mut tuo ei ollut yllätys, sitä ei olekaan aikanaan ihan valmiiksi asti harjoiteltu.


Tässä kuvassa näkyy hyvin koko kokeen yleinen ilmapiiri Ässän osalta: Täysiä, ja häntä mutkalla, pilke silmäkulmassa. ;)

Hyppynouto 5


Läppäs kapulaa tassuilla, meinas tulla esteen ohi jolloin jouduin antamaan ylimääräisen hyppykäskyn ja samalla vahingossa heilautin kättäkin joten tuli kaksoiskäsky (tyhmä minä!) ja lopuksi vielä perusasennossa mäyhäsi kapulaa (hyi hyi!) kun kävi niin kuumana kun oli niin fantastista. :D

Metalliesineen noutaminen 10
:) Tää oli hieno, vaikka itse sanonkin.

Tunnistusnouto 0
Alun käännökset oli huonot, jäi molemmissa vinoon perusasentoon. Lähetyksestä meni reippaasti mut säntäilemättä kapuloille (jes), haisteli koko rivistön alusta loppuun ja takaisin alkuun tosi järjestelmällisesti kapula kerrallaan (jes jes!!) ihan pätevänä, ja sitten - otti omasta kapulasta SEURAAVAN! Voi hitto! Onkohan sillä jotenkin pitkät piuhat? Oli kerinny jo siirtyä seuraavan kalikan kohdalle, kun aivo älysi, että tossa se haju oli?? xD

Kauko-ohjaus 6,5
Eteni puolikkaan koiran mitan mikä ei ollut yllätys. Seiso - istu vaihtoa pitää vielä hioa, että malttaa peruuttaa takaisin. Lisäksi yksi ylimääräinen käsky, kun minä tyhmä annoin käskyn just sillä sekunnin kymmenyksellä kun Ässä vilkaisi tuomaria. Jos olisin vähän sukkelammin älynnyt, niin olisin voinut ihan pikku hetken odottaa ja se olis kuullut ekan käskyn... Oppia ikä kaikki! NÄistä löytyy myös viidioevidenseä, kunhan keritään.

Kokonaisvaikutus 8,5
"No tältä ei ainakaan vauhtia puutu" - tykkäs tuomari. :D Juu ei puutu ei.

Yhteensä 155,5 pistettä (III-tulokseen olis tarvittu vähintään 192p.) Ei siis tulosta tällä kertaa, mutta hyvillä mielin lähdettiin kotiin. Ässällä oli selvästi hauskinta pitkiin aikoihin ja nyt tiedän itse selkeämmin, mitä pitää alkaa treenata. Ja on taas päästy vähän vauhtiin, josko sitä vaikka johonkin muuhunkin kokeeseen sais aikaseksi lähdettyä! :)

Kuvista (ja paprujen toimittamisesta) kiitsa Johannalle.