Olin taas torstaina pitämässä tokoharkkoja, ja saihan Ässäkin siinä sivussa treeniä. Aiheina olivat paikallaolo ja luoksetulo. Aloitimme ihan normaalista paikallamakuusta rivistössä, tosin vähän tavallista tiivimmin. Tähtäsin Ässän tarkoituksella vähän rauhattomien urosten väliin, sen pysyminen kun on kisoissa ollut aina vähän kyseenalaista, jos naapurin pojat alkavat elämöidä... Nyt sujui kuitenkin hienosti, reilu 2 minuuttia piilossa (josta näkyi kyllä koira hyvin, hermostuttavan paljon tuo nenä käy, mutta paikoillaan pysyy).

Sitten harjoittelimme paikalla seisomista. Ässä harjoitteli ohjeiden annon ajan myös paikalla istumista, mikä olikin hankalaa. Liekö helle uuvuttanut vai mikä, kun ei meinanut jätkä jaksaa istuallaan millään vaan meinasi valua maahan... Hyvä vinkki saatiin jos tuo meinaa ongelmaksi ruveta: metallinoutokapula etutassujen väliin rinnan alle! Niin, siis se seisominen. Eli liikkeestä seis ja ohjaaja lähti kauemmas koirasta. Nyt ei kuitenkaan palattu suoraan koiran sivulle, vaan mentiin taakse, sivusuuntaan, kierreltiin ympyrää, otettiin juoksuaskeleita, palattiin sivulle mutta lähdettiin taas.... Eli kaikenlaisia variaatioita, koiran kestämisen mukaan. Pää sai kääntyä, mutta töppösten piti pysyä paikoillaan. Välillä toki käytiin palkkaamassa ja vapauttamassa tai vain palkkaamassa. Meillä alkaa harjoittelu pikkuhiljaa selvästi tuottaa tulosta - Ässä ei enää joka kerta pyörähdä ympäri, kun yritän kävellä sen taakse. Välillä kyllä vielä vaatiin ylimääräisen seiso-käskyn ohittaessa.

Luoksetuloja otettiin ensin rivistä, yksitellen. Muiden tehtävänä tällä aikaa oli harjoitella paikalla istumista perusasennossa. Koiranhan tulisi pysyä siinä perusasennossa vaikka kolme tuntia jos ei sitä siitä vapauteta, vaikkei mitään erikoista tapahtuisikaan... Meillä ei ainakaan oikein tahdo onnistua, vaan Ässä vapauttaa itse itsensä kun toteaa, ettei tässä nyt mitään tekemistä ollutkaan. Oma vika, en ole muistanut palkata sivulla istuskelusta. Mutta siis sitä perusluoksetuloa. Jokainen vuorollaan jätti koiran ja kutsui sitten luokse ja palasi takaisin riviin. Sitten jakauduttiin pareihin ja tehtiin kilpajuoksuluoksetuloja. Eli jätettiin koirat rinnatusten ja kutsuttiin yhtä aikaa. Kyllä muuten tuli monen luoksetuloon ihan uutta vauhtia, kun oli kaveri rinnalla kirittämässä! :D Samaa myös niin, että ohjaajat menivät näkösuojaan piiloon ja kutsuivat sinne. Viimeisenä luoksetulo- ja paikallaoloharjoituksena vielä jätettiin ne koirat taas rinnan, mutta kutsuttiinkin vain toinen luokse, toisen piti malttaa odottaa omaa vuoroaan! Tämä olikin kivan haasteellinen tehtävä monelle. Mutta hienosti koirat suoriutuivat!

Tulipas treenattua taas ihan tehokkaasti hellelukemiin nähden melkein tunti! :)

 

Tänään (perjantaina) sitten vähän naksutellen noutoa metallikapulalla olohuoneessa. Tällä kertaa palautusta. Eli koiralle kapula suuhun ja kutsu sivulle, josta NAKS. Ässä hokasi homman ihan hyvin ja otettiin jopa muutama ihan kokonainen nouto reilun metrin matkalla ja hienosti palautti. Mutta sitten kaveri hyytyi kuumuuteen eikä enää tuonut kapulaa vaan meni maate sen kanssa... Olis pitäny älytä lopettaa ajoissa, vaan kun ei tuo yleensä läheskään noin nopeasti väsähdä harjoitteluun. Lähes 30 asteen helle tekee näköjään tehtävänsä, vaikka sisätiloissa ollaankin...