Miia kyseli kommentissaan kovasti:

"Sopiiko udella miten tarkalleen ottaen palkkaa seuraamisessa? Lelulla? Namilla? Ensin sanallinen kehu ja sitten muu palkka vai toisinpäin? Kuinka usein palkkaa? Oletko saanut Tarjalta hyviä neuvoja tekniseen suoritukseen, lähinnä ohjaajalle?"

Yritänpä nyt vastailla, kun ei kauheasti muutakaan päivittämistä ole...

Seuraamisesta palkkaan nykyään enimmäkseen namilla. Jossain vaiheessa kokeilin palkata pallolla / patukalla kun halusin "draivia" seuraamiseen, mutta Ässä meni siitä niin kierroksille, että suoritus kärsi. Tosin edelleen välillä palkkaan lelullakin ja sillä saa kyllä vauhtia suoritukseen! :) Mutta siis yleensä namilla.
Se nami sitten on tilanteesta riippuen vasemmassa kädessä (oikealle käännökset, perusasentoharjoitukset...), oikeassa kädessä (ainakin pidemmissä seuraamisissa, ja jos koira tahtoo jätättää, oikeasta kädestä heitän namin, en siis anna kädestä), suussa (kontakti, suusta se pudotetaan suoraan koiran kitaan) tai sitten ihan taskussa. Välillä on harjoiteltu niinkin, että palkka on kupissa kentän laidalla ja sinne sitten vapautetaan. Tai sitten takapalkka / palkka menosuunnassa. Eli aika vaihtelevasti palkkailen! :)
Lelulla jos palkkaan niin sekin riippuu vähän siitä mitä harjoittelen. Jos koira edistää, heitän pallon taakse, jos jätättää, eteen... Jos kontakti pätkii, on patukka vasemmassa kainalossa josta sen pudotan koiralle tai oikeassa kädessä. Välillä lenkkeilyn ohessa treenaillaan myös ihan kävyillä ja kepakoilla. ;)
Lisäksi toki kehun koiraa suullisesti aina kun se tekee hyvin. Tätä on tolkuttanut sekä Jaatisen Saija että Tarja - "Koiraa saa ja pitää kehua kesken suorituksen paljon, harjoituksissa harjoitellaan ja silloin koiraa kuuluu neuvoa niin paljon kun on tarpeen!!" Eli vaikka kisasuorituksessa pitääkin mennä tuppisuuna, niin ei se mitenkään pakollista tai toivottavaakaan ole harjoituksessa!
Eli siis suullisia kehuja pitkin suoritusta sekä semmoisista suorituksista jotka ovat "sinnepäin" ja hyviä yrityksiä mutta ei vielä ihan sitä mitä haetaan. Namipalkka / lelu sitten extrahyvänä palkkana kun homma onnistuu juuri kuten olen halunnut. Yleensä namin kanssa yhtäaikaa, juuri ennen namia myös kehun sanallisesti ja sen jälkeen sitten vähän leikitään / riehutaan etenkin lopuksi.
Seuraamisessa pyrin palkkaamaan aika usein. Etenkin nyt kun meillä taas on ongelmana tuo kontaktin hetkellinen pätkiminen niin ohjeena on palkata ennenkuin kontakti putoaa pois. Suunilleen näin harjoittelemme tällä hetkellä: "sivu" (palkka), "seuraa" (koira ottaa kontaktin - palkka), "seuraa" (lähdetään liikkeelle, ekalla askeleella palkka mikäli kontakti säilyy) matka jatkuu (uusi palkka viimeistään kolmannella / neljännellä askeleella ja vapautus + leikkiminen). Erikseen sitten ne kisanomaiset harjoitukset, silloin palkka voi sitten olla odottamassa vaikka siellä kentän laidalla.

Ohjeita ohjaajan tekniseen suoritukseen a'la Saija & Tarja:

- Ohjaajan tulee opetella kävelemään suoraan. Tätä kannattaa harjoitella ensin ilman koiraa. Katse eteenpäin, kiintopiste edestä jota kohti kulkee! (Mulla siis pahana tapana koko ajan kiilata vähän kohti koiraa)
- Sitten kun osaa kävellä suoraan, voi seuraavaksi opetella juoksemaan suoraan. Ja vielä haastavampaa: kääntymään 90 asteen käännöksiä...  Askelkuviot kannattaa ihan oikeasti miettiä tarkkaan! Ja sitten huippuvaativin, ne samat käännökset juosten. Koira kannattaa edelleen jättää kotiin tai kentän laidalle naureskelemaan. ;)
- Älä tee liian äkkinäisiä liikkeellelähtöjä, pysähdyksiä tai käännöksiä. Koiralla pitää olla mahdollisuus pysyä mukana, eikä se ole ajatustenlukija. Liikkeellelähdössä ENSIN KÄSKY, sitten vasta liikkeelle!
- Seuraamisliikkeessä koiran on tarkoitus seurata ohjaajaa ja pitää katsekontaktia tähän. Ei toisinpäin. Älä siis tuijota koiraa, vaan luota siihen että se seuraa!!!
- Jos on mahdollisuus harjoitella maneesilla, jossa peilit, niin ehdottomasti tätä kannattaa käyttää hyväksi. Muutoin harjoitteluun apuun kavereita, jotka sanovat milloin palkata (eli kun koira seuraa hyvin) niin se tuijottamisen tarve vähenee.
- Mieti aina ennen seuraamisharjoituksia mitä harjoittelet. Käännöksiä oikealle / vasemmalle? Liikkeellelähtöä? Kontaktia? Pysähdystä? jne jne... Ja palkkaa sitten siitä ja vain siitä. Muut yksityiskohdat saavat tällöin kärsiä vähän, esim. jos harjoitellaan kontaktia, ei niin haittaa vaikkei seuraamispaikka olisi täydellinen.
- Opettele palkkaamaan vauhdista.A
- Kannattaa harjoitella mahdollisimman paljon liikkeenohjaajan kanssa, sekä niin että tehdään ohjauksen mukaan että niin, ettei LO:ta totella vaan hän huutelee omiaan.

Tuossa nyt muutamia, mitä äkkiseltään tuli mieleen mitä on noilla Tarjan & Saijan tokokursseilla tullut vinkkeinä meille kurssilaisille. :)