Kippari on terästäytynyt, ja pääsiäisen aikoihin ja sen jälkeen on treenattu tokoa melkein joka päivä! :)

Ruutuun meneminen on hyvällä mallilla. Ässä osaa selvästi hakea ruudun, menee sinne vauhdilla (ja siis tietää mihin kuuluu mennä) ja on hurjan innostunut. Nyt on sitten harjoiteltu ruudussa pysymistä. Eli että ei sopisi tulla sieltä ruudusta pois ilman lupaa... Muutaman kerran ensin vein vain koiran takaisin ruutuun, seisotin siellä ja palkkasin hetken päästä -> ei tehoa. Seuraavaksi teinkin sitten vain niin, että kun koira juoksi (hienosti!) ruutuun mutta tuli heti pois, otinkin vain lelun sen suusta mitään sanomatta, palautin lelun ruutuun ja tehtiin liike uudestaan. Pieni pelko oli, että noinkohan se ottaa nokkiinsa eikä enää mene koko ruutuun. Ässän ilme olikin todella tyrmistynyt, mutta konsti tehosi! :) Seuraava "odota"-käsky meni kuin menikin perille ja koira tönötti upeasti ruudussa! :) Pieni riskinotto, mutta kannatti!

Tunnaria on harjoiteltu naksutellen, eli ihan sitä kapulan pitoa ja nostoa sekä etsitty omaa sisältä asunnosta. Hyvin menee, joskin pureskelematta malttaminen on niiiin vaikeaa heti kun lähdetään istumasta liikkeelle.. Lisäksi tehtiin tässä yhtenä päivän metsätunnaria: Lakaisin havulla pienen läntin maasta puhtaaksi, siihen kepillä siirrellen suunilleen tunnarikapulan kokoisia oksanpätkiä sekä yksi minun kädessäni ollut pätkä. -> koira etsimään omaa. Hienosti se löysi ja ymmärsi, vaikka paljoa ei ollakaan usealla kapulalla harjoiteltu eikä kapulat edes olleet oikeita! :) Yritin samaa hommaa ensin kävyillä, mutta niitä Ässä ei selvästi oikein nähnyt / hahmottanut ja lähti etsimään koko metsän alueelta... Vaaleat puukepit tummalla maalla taas toimittivat hyvin tunnarikapuloiden virkaa ainakin minun nähdäkseni. Etsimisen jälkeen Ässä kyllä edelleen pureskelee kapulaa, vaikka muuten osaakin sitä jo louskuttamatta pitää... :-/

Kaukokäskyjä on myös naksuteltu sisällä, ihan lyhyellä matkalla vaan hiottu oikeaa tekniikkaa. Alkaa sujua! :) Koira mokoma vaan kuumuu niin kovin, että välillä pitää oikein paijailla ja rauhoitella, että malttaa tehdä homman kunnolla eikä vaan ala hötkyillä ja arvailla.

Uutena juttuna on treenailtu maahanmenoa luoksetulossa. Alkeista aletaan eli namilla olen "härnännyt" koiraa ja juossut karkuun, kun se tulee kohti käsky maahan ja heti namin heitto koiralle. Yritin samaa aluksi patukalla, mutta siitä otus kuumui niin kovasti ettei malttanut mennä maahan lainkaan. Harjoittelemme siis ensin namilla, kun se sujuu niin yritetään takaisin patukkaan, kun tarkoitus olisi oppia että maahan voi ja pitää mennä silloinkin, kun menee "lujaa".

Luoksetuloja otin muutaman myös tässä yhtenä päivänä. Pysähtyy käsimerkillä tosi hienosti! :) Perään sitten vaan pitkältä matkalta vauhtiluoksetuloja, joissa palkka kun saa minut kiinni. Tällä hetkellä ei hidasta / ennakoi lainkaan mutta pysähtyy silti käskystä. Hyvä! :)