Tästä tuli varsinainen tittelisyksy! :)

Tänään olimme Ässän kanssa BH- eli Käyttäytymiskokeessa. Kummasti se jännitti kuitenkin, vaikka keväällä yhden kokeen katsomassa käytyäni olinkin sitä mieltä, että sen pitäisi olla helppo homma Ässälle. Ja läpihän se meni, vaikka sateinen sää saikin minut kovin epäilevälle kannalle...

Olimme ensimmäisessä parissa ja aloitimme paikallamakuulla. Kenttänä oli melko pitkänurminen nurmikenttä ja vettä siis oli satanut taivaan täydeltä koko päivän. Eli siis MÄRKÄÄ. Suorituksemme alkeaessa ei juuri satanut ja Ässä meni kyllä maahan ihan kivasti ja jäi paikalleen kun jätin sen. BH-kokeessa ohjaaja on paikallamakuussa selin koiraan, joten en nähnyt mitä tapahtui. Melko pian kuitenkin kuulin läpseen, kun Ässä ravisteli (kaljun koiran korvat läpsyy ;) hassun kuuloista...) ja arvasin että se on noussut, kun ei makuullaan voi ravistella. Ja eihän sitä voi maata, kun kerran vettä alkoi sataa ja korvat kastuu?!? Pysyi se kuitenkin paikallaan istuen koko vaaditun ajan ja kun käännyin ympäri meni vielä uudelleen vikkelästi maahan semmoinen ilme naamalla, että "mä makasin tässä koko ajan, ihan totta joo!". Vielä karkasi mua vastaan metri ennenkuin pääsin sen luokse, mutta hyväksytty siitä kuitenkin tuli, arvosana muistaakseni puutteellinen. (no ihanks totta...?!)
Taluttimessa seuraaminen oli pikkuisen haahuilua, mutta seurasi kuitenkin oikealla kohtaa enimmäkseen ja otti välillä kontaktiakin. Paransi kyllä loppua kohti koko ajan ja henkilöryhmässä oli suorastaan tarkkaavainen. Ihmetteli varmaan raukka että mitä ihmettä tässä NYT touhutaan, kun ei me tuommoista olla koskaan harjoiteltu.. (piti viime viikolla, mut unohdin...:-P) Arvosanaksi taisi tulla tyydyttävä.
Vapaana seuraaminen olikin sitten koko kokeen parasta antia. Ässä ei ole aikoihin esittänyt noin hienoa seuraamista ja jaksoi upeasti loppuun asti, vaikka kaavio on todella pitkä! Henkilöryhmäkin meni, kuin koira olisi ikänsä pujotellut liikuskelevien ihmisten seassa... Arvosana erittäin hyvä.
Liikkeestä istumisessa seuraamisosuus oli oikein hienoa, mutta koira ei istunut. Ei vaikka käskin uudelleen ja kolmannenkin kerran käsimerkin kera. Kyykkäsi vaan pyllyä alaspäin. Mokoma hienohelma, tais olla muka liian märkää. Pysyi kuitenkin paikoillaan kun jätin sen, väärässä asennossa vain. Arvosana puutteellinen. (No joo, mun mittapuun mukaan koko liike jäi suorittamatta, mut PK-mittapuun mukaan ilmeisesti olennaista oli se, että se pysähtyi ja pysyi aloillaan...)
Liikkeestä maahanmenon mä mokasin sitten ite. Kun ei se kerran istunut, niin jotenkin muka varmuuden vuoksi sitten käskytin sitä liian kovaa maahan, eikä se sitten tietenkään mennyt vaan jäi luimistelemaan "mamma on vihainen, en voi toimia"-ilmeellä... Uudella käskyllä maahan ja sieltä upea luoksetulo suoraan sivulle. Arvosana kuitenkin puutteellinen, kun maahanmeno oli huono ja luoksetulossa jäi eteentulo välistä, kun eihän Ässä sitä osaa.

Kaikenkaikkiaan arvio meni jotakuinkin niin, että ohjaaja vie koiraa hyvin eteenpäin, se tekee hienoa tottista, mutta jättöliikkeet saisivat sujua paremmin.

Kaupunkiosuus olikin sitten meille aika helppo nakki, Ässä ei tainnut edes huomata, että tässä oli joku JUTTU meneillää... xD Ensin käveltiin jalkakäytävää, kuin oltaisiin lenkillä. Tuomari potkutteli potkulaudalla vähän meidän takana, jutteli välillä mulle jotain. Sitten nurkan takaa tuli vastaan lenkkeilijä juosten. Sen jälkeen käytiin kääntymässä liukuovien edessä niin, että ovet avautuivat. Lähdettiin takaisinpäin, meidät ohitti pyöräilijä, vastaan tuli toinen koirakko, takaapäin ohitti juoksija ja toinen koira. Sitten käveltiin ihmisporukkaan, jotka pitivät "torikokousta" ja pysähdyttiin sinne ihmisten sekaan, koiralle piti antaa joku käsky (sai itse valita) ja joku sieltä ihmisporukasta tuli juttelemaan mulle vähäksi aikaa. Sitten jatkettiin taas eteenpäin parkkeeratun auton ohi, auto tööttäsi, minkä jälkeen piti vielä kävellä sen töötänneen auton luokse ja jutustella hetki autosta tulleen henkilön kanssa. Lopuksi vielä jätettiin koira kytkettynä yksin ja mentiin itse nurkan taakse piiloon. Sillä aikaa koiran ohitse potkutteli taas tuomari potkulaudallaan ja toinen koirakko kulki ensin kauempaa ja sitten lähempää ohi. Ja siinä se. Ainiin, ja aluksi ja lopuksi käteltiin tuomaria, hänen sanojensa mukaan että "Jos se vaikka suuttuis mulle ja kävis kiinni! Noh, eihän se nyt ees huomaa että me kätellään, ootas vähän... Ässä, Ässäää... kato nyt tänne, me kätellään tässä!!" xD

Auton tööttäys oli ainoa mitä Ässä vähän hätkähti ja sitten piti vähän jännittyneenä ja nenä pitkällään tulla sen hurjan tööttäilevän auton tykö. Muuten ei mitään ihmeellistä. Yksin jätettynä tyyppi ei ollut kiinnittänyt keneenkään mitään huomiota, kuhan haisteli hajuja. Tuomari tulikin sit mulle sinne piiloon sanomaan, et "Joo, ei se ehdi huomaamaan meitä ollenkaan, ku sillä on niin paljon omia juttuja tuolla, kyllä sä voit jo tulla pois." Ja sitten kun tulin piilosta ja Ässä kääntyi minuun päin, niin "Hei, nythän se huomas että hänethän on jätetty yksin tänne!" :D

Tällä kokemuksella voisin sanoa, että antaa mennä BH-kokeeseen vaan jokainen, jonka koira osaa tottiksen perusasiat ja käyttäytyy normaalin koiran tavoin normaalilla jalkakäytävällä kulkiessa! Kiva kokemus. :)

Laitetaan nyt tokoilukategoriaan, kun tottistahan tuokin on...