Toukokuussahan jo kerran oltiin Tuijan tiukan valvonnan alla treenailemassa. Kesäkuun koulutus jäi meiltä väliin tassuhaavan takia mutta nyt päästiin taas mukaan. Harjoituksen aiheena olivat twistit ja pakkovalssi (muut kertasivat näitä edelliseltä kertaa, meille olivatkin ihan uusi juttu), eteneminen kaukana ohjaajasta sekä uutena temppuna "backlap" eli takasylikäännös.

Ratapiirros saattaa ensihätään näyttää sekavalta, mutta malttakaa mielenne, koitan selittää värikoodit ja nuolihässäkät jollain lailla... ;)

1759975.jpg

Harjoitus 1 on merkitty numeroin 1-9 ja siihen harjoiteltiin kaksi ohjaustapaa. Ensin mentiin twisteillä ohjaten (siniset tähdet twistauspaikoissa) ja sitten pakkovalssilla (vihreä tähti).
Twist tehtiin siis niin, että puomilta tullessa on koira ohjaajan vasemmalla puolella joten vasen käsi + vasen jalka ohjaa koiran esteen ohitse ja samalla käsky "takaa" (tai kierrä tai mikä se nyt kenelläkin on...) Kun koira lähtee siivekkeen ohi, vaihdetaan ohjauskäsi ja samalla lähdetään itse liikkumaan kohti putken suuta suoraan (sininen nuoli) samalla kääntyen itse oikean kautta ympäri ja siitä ohjaus putkeen. Ja kun tässä onnistui, ei puhettakaan että koira olisi vilkaissutkaan putken väärää päätä ja vauhti pysyi kovana koko ajan, kun ei tarvinnut mitään tiukkaa haltuunottoa ja kuljetusta! Koira putkeen ja itse kutoshypylle valmistautumaan uuteen twistiin. Sama periaate, eri suunta. Eli oikea käsi + "takaa" käsky ohjaa koiran esteen taakse. Oma rintamasuunta kohti puomia, ei putkea tai hyppyä kohti! Siitä ohjauskäden vaihto ja liikkuminen taas suoraan (sininen nuoli) kohti seuraavaa hyppyä ja sitten ei kun juoksemaan hyppysuoraa ja lujaa. Itse tein tässä kohtaa ensimmäisellä kerralla twist + sylikäännös + takaaleikkaus yhdistelmän, mutta tuo sinisen nuolen mukainen liikkuminen eli siis lähinnä pelkkä pyörähdys paikallaan oli huomattavasti selkeämpi ja nopeampi. Ja kun sen teki oikein, ei taas puhettakaan että koira olisi lähtenyt rälläämään putkeen, kuten pelkäsin.
Toinen ohjausvaihtoehto tuohon 6-7 hypyille oli pakkovalssi, joka tehtiin vihreän tähden kohdalle. Eli koira putkeen ja nopea kipaisu valssipaikkaan josta koira haltuun esteen ohi ja välitön liikkuminen esteen suuntaisesti, heitto 6-hypyn yli, pieni kierrätys ja kutsu taas 7-hypyn yli. Tällä ohjauksella sai tosi hienosti etumatkaa hyppysuoralle ja kerkesi mainiosti varmistamaan pujotteluun sisäänmenoa.

Harjoitus 2: Rata merkitty harmaalla viivalla, alkaa samasta suunnasta kuin ensimmäinen rata. Puomilta lähetys neloshypylle ja itse piti liikkua putken toisella puolella. Eli koira suoritti hypyt 4-6 ohjaajan jäädessä "odottelemaan" putken suuaukkojen puolelle huudellen vaan estekäskyjä. Tässä autettiin huonosti irtoavia koiria niin, että Tuija oli lelun kanssa 5-hypyn takana kutsumassa. Tässä olikin sitten hyvää aikaa asemoitua 7-hypylle tekemään twistiä, joka siis oli jo ihan tuttu juttu edellisestä harjoituksesta... ;) 8-hypyllä sitten harjoiteltiin sitä takasylikäännöstä ja sitä yrittää esittää ensimmäinen punainen nuoli. Eli twistin jälkeen käännyttiin kuten aiemmassakin harjoituksessa ja heitettiin koira yli 8 hypyn. Mutta idea oli että ohjaaja liikkuu 7- ja 8-hyppyjen väliin ja tarvittaessa hieman 8-hypyn taakse (nuoli ei ihan mene sinne saakka) ja lähettää koiran hypyn jälkeen etenemään putkeen harmaata viivaa myöten mutta itse liikkuu hypyn toiselta puolelta. Eli tehdään ikäänkuin sylikäännöksen tyyppinen liike lähetettäessä koira hyppyyn, mutta koira tekeekin käännöksen vasta hypyn jälkeen, ohjaajasta poispäin. Tämä antoi aika paljon aikaa liikkua viimeisen hypyn taakse ja valmistautua hyvin kepeille vientiin. Kuvassa on muuten sikäli virhe, että koira (harmaa viiva) liikkui koko ajan ohjaajan (punainen nuoli) vasemmalla puolella suoritettuaan 7-hypyn. Eli juoksulinja hyppyjen välillä oli todella suoraviivainen ja nopea!
Alussa tuota käännöstä harjoiteltiin vain yhdellä hypyllä niin, että lelu heitettiin ohjausliikkeen mukana esteen ohi kohti putken suuta ja itse lähdettiin liikkumaan eri suuntaan (eli takaisinpäin). Ässä hoksasi homman jujun tosi pian, eikä mun lopulta radalla tarvinnut mennä edes esteiden väliin sitä ohjaamaan, vaan pystyin tekemään tuon käännöksen / ohjauksen tuosta punaisen nuolen paikkeilta ja sitten liikkumaan toisen nuolen mukaisesti pujottelun suuntaan. Hauska ja haastava uusi "temppu" joko oli melko näyttävän näköinen onnistuessaan sujuvasti. ;)

Olipas vaikea selittää noita kiemuroita... Toivottavasti ymmärsitte edes jotakin! Täällä muuten Jaanan selostukset samoista harjoituksista, noin niinkun vertailun vuoksi! ;)

Lisäksi keskusteltiin kovasti kontakteista ja niiden opettamisesta ja suorittamisesta. Myö pysytään maahanmenossa, mutta todennäköisesti yritän siirtää sitä niin, että Ässä tekisi maahanmenon takatassut puomin päällä. Sitten sitä voisi ihan oikeasti yrittää vaatia kisoissakin. Tosin en kyllä tiedä millä halolla se pitäisi sinne aivoon dumpata, että se sen myös muistaisi siellä kisoissa... ;) Pitäis olla oma puomi pihalla että vois hiulata joka päivä. Lisäksi ajattelin nyt ihan tosissani alkaa opettaa myös ylösmenokontaktia, luultavasti niin että Ässä pysähtyy ja läppää tassulla kontaktia ja saa luvan jatkaa matkaa kun ottaa katsekontaktin. Tuon vois varmaan aika helposti opettaa ensin naksulla ja kosketusalustalla kotona. Tuija suositteli tekemään paljon kontaktiharjoituksia avustajan kanssa niin että koira on hihnassa ja avustaja jarruttaa sen pakottaen pysähtymään.