Ässä pääsi alkuviikoksi vähän koulutustauolle (varmasti tekee hyvää haudutella vähän juttuja) kun itse lähdin leirille. Livistin kuitenkin tiistaina agiharkkoihin, vaikka Kotkassa möyrysi oikein kunnon kesämyrsky. (Tuuli puuskissa jopa 24m/s ja vedenkorkeus suurimmillaan +102cm, ajoin mm. paikasta, jossa tiellä vettä minua puoleen sääreen...)

Innokkaita agilitaajia oli paikalla ryhmästämme huimat 3 sekä kouluttaja ja kentällä vettä pieneksi järveksi asti. Mutta sehän ei vauhtia haittaa tykkäsi Ässä the vesikoira! :D Esteitä emme kovien tuulenpuuskien ja sateen vuoksi uskaltaneet pystyttää, paitsi kepit ja renkaan, jotka eivät kaatuisi kovassakaan tuulessa eivätkä tule liukkaaksikaan kuten kontaktit. Mutta hyvät puolentoistatunnin tehokkaat treenit saatiin silti aikaan lätäköissä lätsytellen! :)

Ensin harjoittelimme valssikäännöksiä ilman koiria, ihan vaan juoksemalla suoraan kohti jotain kiintopistettä ja tekemällä aina kolmen askelen välein valssin, tavoitteena pysyä suoralla linjalla. Ei muuten ihan niin helppoa kuin luulisi, kokeilkaa vaikka. ;) Ja tietenkin molempiin suuntiin. Homman jujuksi löytyi riittävän lyhyet, koko ajan samanpituisina pysyvät askeleet ja kantapäiden pysyminen ilmassa sekä selän suorassa. Sitten jatkettiin valssailuja koiran kanssa, kun oli ensin harjoiteltu käsiohjaus mukaan askelkuvioihin kouluttajan toimiessa "koirana". xD
Koiran kanssa sitten juostiin viistosti kohti jalkapallomaalia, tarkoituksena tehdä maalitolpan lähellä valssikäännös ja kääntää koira ohi maalin. Se ei siis saanut juosta maaliin sisään. Palkka heti käännöksestä. Kivaa oli koirilla ja oikein tehokas harjoitus meille, Ässä kun ei oikein ole tottunut valssailuun, kun en minä sitä juurikaan tee, kun en osaa... Aluksi ei meinannut onnistua, kun yritin pitää Ässän ihan lähellä itseäni. Mutta sitten valkeni, että valssissa tosiaankaan EI tarvitse koiran olla aina kuono kiinni nyrkissä, vaan valssin voi tosiaan tehdä ihan vaikka tosi kaukana koirasta ja että tarkotitus EI ole tehdä sitä valssia koiran juoksulinjalla, vaan sen ulkopuolella, jotta koiralla on tilaa kääntyä. Voi jonkun mielestä kuulostaa itsestäänselvälle, mutta mulle tuo oli ihan mieletön ahaa-elämys. :)

Seuraavaksi harjoittelimme koiran lähettämistä kauemmas ja taas vetämistä lähemmäs käsiohjauksella. Periaatteena siis että kun käsi on suorana sivulle, koiran kuuluu pysyä kaukana ja mitä lähemmäs vartaloa käsi lasketaan, sitä lähemmäs koira tulee. Ja taas kun kättä ojennetaan, koira "työntyy" kauemmas. Käden liike on siis rauhallinen ja hallittu ja sillä säädellään koiran etäisyyttä ohjaajasta. Aloitimme tämän ihan vaan ottamalla koiran "käteen" tässätässätässä-käskytyksellä ja kulkemalla hetken niin, sitten lelun heitto etuviistoon ja samalla käsky mene! ja käsi jää ojennetuksi koiran perään. Kun koira lähtee takaisinpäin, kutsutaan taas tässä! ja samalla lasketaan kättä lähemmä vartaloa kunnes koira on aivan lähellä. Tätä tehtiin muutama kerta, sitten ei enää heitetty lelua, vaan kädellä vain ohjattiin koira kauemma, pyydettiin lähemmä, ohjattiin uudelleen kauemma jne. Muutaman toiston jälkeen palkka taas lelua heittämällä (mene) tai kädestä patukka (tässä). Ässä oli luonnonlahjakkuus tässä! Mä olin ihan hämmästynyt, että tyyppi toimi tuommoisella ohjauksella ihan kuin se olisi sille opetettu?! On se viksu. No, eri asia toki on saada se toimimaan samoin kun on esteitäkin kentällä... ;) Näitä harjoitellaan varmasti kotonakin kunhan tokoilulta keritään!

Sitten sovelsimme em. oppeja käytäntöön kepeillä ja renkaalla. Lähtö renkaalta, lähetys kepeille, pujottelun jälkeen koira "käteen" ja täyskäännös ympäri, jonka jälkeen lähetys renkaalle (mene) äsken opetellulla heittoliikkeellä ja vetäminen takaisin kepeille (tässä) kättä hitaasti laskemalla. Harjoittelimme myös semmoista, että vahingossa olevinaan lähetettiin koira etenemään kohti rengasta, mutta sitten muistettiinkin että eihän sinne pitänytkään mennä ja kutsuttiin koira käsiliikkeellä takaisin. Eli ihan samaa kuin tehtiin ilman esteitä lelun kanssa - koira kauemma, koira lähemmä. Hyvin sekin onnistui, suorastaan yllättävän hyvin Ässältäkin, joka tunnetusti lukitsee esteet tosi kaukaa ja helposti.

Kivat ja erilaiset treenit myrskysäässä! :)