Tokoa nimittäin...

Eilen tokotreeneissä harjoittelimme noutoa. Aluksi tehtiin ihan perusharjoitus, joka oli oikein hauskaa niin ohjaajista kuin suurimmasta osasta koiriakin: Maahan piirretään suurehko ympyrä ja ympryrän keskelle laitetaan kaikenlaisia leluja, noutoesineitä, palloja yms. Sitten jokainen vuorollaan yrittää saada koiransa tuomaan jonkun esineen ringistä itselleen, ohjaaja ei saa astua ympyrän sisään. Aikaa on jokaisella saman verran, ensin esim. minuutti. Kun kaikki ovat saaneet esineen, alkaa kierros alusta mutta aikaa on vain vähemmän. Noudetuilla esineillä leikitään ensin hetki koiran kanssa ja sitten ne laitetaan pois, eli esineet ringissä vähenevät ja tehtävä vaikeutuu. Harjoitus siis herättää ohjaajia kannustamaan koiriaan ja opettaa koiria etenemään esineen luo ja tarttumaan siihen. Sitten on vaan ohjaajan osattava kutsua oikeaan aikaan, eli silloin, kun koiralla on joku esine suussa!
Sitten harjoittelimme noutoa "takaperin" eli ensin ihan pelkkää kapulan pitämistä perusasennossa sekä sen luovutusta, sitten kutsuttiin (noutokäskyllä) kapulaa pitelevä koira sivulle. Jos nämä menivät hyvin, jätettiin koira istumaan ja vietiin kapula ja sitten pyydettiin koiraa noutamaan. Ässän kanssa otin sitten kyllä muutamia heittojakin ja hienosti se nouti, sekä puista että metallista esinettä! :)

Lisäksi tehtiin paikallamakuu, joka sujui myös oikein hyvin, kurkin piilosta ja menin palkkaamaan silloin, kun Ässä näytti olevan oikein rauhallinen. Yhdeltä treenikaverilta tuli myös hyvä vinkki tuohon levottomuuteen paikallamakuussa: laitetaan palkka koiran nenän eteen (metrin tai parin päähän) josko ruoka siinä nokan edessä pikkuisen rauhottaisi, vaikka mammaa ei näykään ja toisaalta suuntaisi huomiota sinne eteenpäin ja vähentäisi pään kääntelyä ja haistelua sun muuta ylimääräistä touhua. Kokeilimmekin siinä sitten samantien, laitoin Ässän maahan jutustelurinkimme keskelle, namin eteen ja siirryin vähän kauemmas. Jatkoimme juttelua, ihmisiä siinä oli useampia koiran ympärillä, kaikilla oma koira mukana. Eli tilanne ei todellakaan ollut koiralle helpoin mahdollinen. Kun minä vielä lähdin kävelemään ja menin ihmisten selkien taakse ja Ässän taakse, oli haastetta kiitettävästi. Ei se kyllä koko ajan namia tuijottanut, mutta pysyi kuitenkin ihan levollisena, mikä oli kiva. :)

Paikallamakuutreenejä jatkettiin tänään Haminassa, jossa oli möllitokokoe. Sain luvan tulla Ässän kanssa tekemään kisapaikallamakuuta, vaikka meillä ei varsinaiseen möllikokeeseen osallistumisoikeutta enää avoluokkaan olekaan. Tuomarin ja vieruskavereiden kanssa sovin, että voin käydä koiran palkkaamassa kesken paikallamakuun ja sitten avustaja näytti mulle merkkiä, milloin palata, eli milloin koira on rauhallinen. Kerran kävin palkkaamassa kesken suorituksen ja Ässä pysyi kuin pysyikin sadesäästäkin huolimatta maassa koko ajan ja oli huomattavasti rauhallisempi kun palattiin piilosta! :) Eli oikein hyvä harjoitus. Kehän laidalla treenailtiin pikkuisen häiriössä ja sitten käytiin taas kehässä tekemässä vielä alokkaankin paikallamakuu, taas kisakuvioineen. Hyvin onnistui sekin, vaikka rivistä muutama muu koira nousikin ja lähti hiippailemaan. Pääsin siis palkkaamaan hyvästä rauhallisesta suorituksesta. Kiva näin, josko tuo paikallamakuukin tuosta pikkuhiljaa taas korjautuisi! :)