Täällä käväisi muutama viikko sitten talvi:

Olipa ihanaa, kun ei tarvinnut pestä tassuja! Ja oli valoisaakin ja kaikkea muuta kivaa mitä lumi tuo tullessaan. Ässäkin tuntui nauttivan. :)

Murhetta on aiheuttanut viime aikoina Ässän selkä, joka on ollut melkoisen kipeä, tai ainakin tuhannen jumissa. Sikäli se ei kauhean kivuliaalle vaikuta, että Ässä kyllä mennä rellestää ihan normaaliin tapaan jos vaan irti lasketaan ja etenkin jos on kavereita tai vaikka heitellään palloa. Mutta aamuisin erityisesti kaveri on kankea kun vanha paade (ja vanhahan se ei vielä ole, tulee vasta 6 vuotta!) ja hetkittäin suorastaan ontuu takapäätä.  Ja käteen tuntuu kyllä, miten selkälihakset on ihan kivikovat...
Luottohieroja Mirka on kamalan varattu ja kiireinen koko ajan. Lokakuussa soitin ja kyselin aikaa, niin ensi vuoden puolelle oli ensimmäiset vapaat ajat.  No, jäätiin peruutusaikajonoon ja toissapäivänä Ässä sitten pääsi käsittelyyn.  Ja kylläpä se nautti selvästi! Selästä löytyi nikamalukkojen lisäksi keskeltä selkää paha lihaskramppi ja koko takapää oli aivan tukossa. Mut nyt pitäis tilanne olla ainakin vähän parempi, ja uusi aika on jo varattu sinne tammikuulle.

Mietittiin siinä sitten Mirkan kanssa, että mikä voisi tämmöistä jumitusta aiheuttaa... Ässä kun ei ole nyt syksyn aikana ollut minkäänlaisessa treenissä, saatikka kovassa treenissä. Agility kun jätettin tauolle justiinsa selkäongelmien välttämiseksi. Kuitenkin koira saa säännöllistä liikuntaa päivittäin, enimmäkseen vapaana. Eikä se tosiaan niin vanhakaan ole, että sen takia pitäisi aamukankeutta hyväksyä. Miehän olen jo tehnyt kotidiagnoosit ties mistä vaarallisista selkärankasairauksista, vähintäänkin spondyloosista. Mirka oli kanssani samaa mieltä, että selkä kannattaa ehdottomasti kuvauttaa, kun muutenhan ei voi tietää onko siellä jotain vialla vai ei. Joten fotoihin mennään kyllä vielä tämän vuoden puolella jos vaan aika saadaan. Ja lisäravinteista oli puhetta myös. Ainakin sinkki ja B-vitamiini auttavat lihasjumeihin sekä glukosamiini nivelvaivoihin. Arthrobalans Plus on ihmisille tarkoitettu lisäravinne, jota Mirka suositteli kokeilemaan kuurina.

Mutta sitten Mirka kysäisi, että mitäs Ässä syö? Minä sitten siihen että no nappulaa, vähän merkkiä vaihdellen, mut aktiiviruokaa aina. "No vaihda aktiiviruoka tavalliseen!" Mä olin ihan että häh? Aktviivruoissa kun on enemmän energiaa, niin sehän siis tarkoittaa sitä, että niissä on enemmän proteiinia. Ja suurempi proteiinimäärä sitoo enemmän nesteitä. Joten aktiiviruokaa syövän koiran pitäisi juoda vettä tavallista enemmän, jotta se paikkaisi tätä nesteen poistumista. Mutta sanoppa koiralle että kuule sun pitäis nyt juoda, kun sulla on toi proteiinipitoinen ruokavalio... Ja Ässä on kaikenkaikkiaan aina ollut tosi huono juomaan muutenkin. -> seurauksena lihasten jumittumista ja mahdollisesti myös "päänuppiongelmia", esim. agressiivisuutta.  Nyt hei kaverit käsi ylös - kuka tiesi tämän??? Mulle ainakin oli ihan uutta infoa. Ässä on siis syönyt aktiivinappuloita vuosikaudet (ja ollut herkästi lihasjumeja saavaa sorttia myös vuosikaudet...) sen takia, kun oli etenkin nuorempana niin laiha poika laihialta ja huono syömään. Nuo energianappulat kun ovat rasvaisempia, niin maistuvat paremmin ja toisaalta niitä ei tarvi syödä niin paljon. Eli ihan kaunis ajatus on tässä ollut, jos olisin tiennyt moisen vaaran piilevän noissa, niin olisin varmasti miettinyt kahdesti uudelleen! Nyt menee siis sapuskat vaihtoon samantien.

Positiivinen mieli jäi kaikenkaikkiaan tuosta hierontakäynnistä, vaikka paljon vaivaa olikin. Nyt on taas semmoinen olo, että on pelimerkkejä millä lähteä hoitamaan vaivoja ja etsimään ongelmien syytä. Selkä kuvataan kyllä, mutta lisäksi nyt vaihtuu siis ruoka kevyempään sorttiin ja Ässä saa kuurin Arthrobalansia sekä B-vitamiinia. Katsellaan sitten miltä alkaa meno näyttää!